Saludables patates fregides al forn

Sovint, quan es prepara un àpat, ens trobem davant el dilemma d’escollir la guarnició del plat principal.  Volem fer un tall de carn, o potser de peix, i no sabem amb què acompanyar-lo, o les idées que tenim ens fan massa mandra: rentar, pelar, tallar, trossejar… i després posa’t a rentar-ho tot!  Doncs aquí us presento una proposta senzilla, ràpida i saludable per als mandrosos (i pels que tampoc ho sou tant, també). Unes delicioses i saludables patates fregides al forn.

Saludables patates fregides al forn

Per 4 persones caldrà:

  • Entre 4 i 6 patates mitjanes
  • Oli d’oliva
  • Sal
  • Pebre
  • Herbetes al gust
  • Formatge cheddar (opcional, però molt recomanat)

En primer lloc posem el forn a escalfar a una temperatura alta (jo el poso a 280 graus) i llavors rentem les patates i les escorrem, ja que no les pelarem i no volem menjar terra. Un cop escorregudes, les laminem a lo llarg amb un gruix d’aproximadament un dit, i les làmines les tallem longitudinalment amb el mateix gruix per deixar uns bastonets llargs.  No cal que us esforceu a que quedi tot igualadet i perfecte, junt amb la pell de la patata donarà un bonic toc rústic al plat.

Ho posem tot en un bòl gran i hi afegim un raig d’oli, un bon pessic de sal, el pebre i les herbetes, i amb les mans ho remenem tot ben remenat per a que quedi ben impregnat.  És important que quedi tot igualat, així que potser us ajudarà afegir la sal, el pebre i les herbes en dos o tres tandes, perquè no es quedi tot a dalt.  L’oli només cal afegir-lo d’entrada, l’objectiu és que al remenar ho impregni tot i ajudi a enganxar-se als condiments.

Agafem una safata de forn plana, li cobrim el fons amb un full de paper de forn i hi estenem les patates de forma que no quedin apilades i cobreixin la safata de forma uniforme. Ho posem al forn uns 20 minutets, depenent del forn.  Aquí és important que ho aneu vigilant, al menys les primeres vegades, ja que cada forn és diferent i correu el perill de cremar-les.  Quan les patates estiguin ben daurades, tirant a torrades, ja estaran llestes.

Treieu-les del forn i ratlleu formatge per sobre.  Recomano fer servir dos o tres tipus de cheddar different, a més d’algun altre que us agradi per jugar amb els colors i els sabors.  I ja ho teniu!

Ja ho veieu, una proposta senzilla, ràpida i saludable per acompanyar qualsevol plat o simplement per picar i acompanyar una bona cervesa artesana. A més, podeu canviar amb els formatges per alterar el gust, o afegir una mica de bitxo per donar-li un toc de picant.  A la cuina és important jugar!